Zaposlitev

Kako se lotiti iskanja

Imate izobrazbo, izkušnje, znanje in iščete službo kjer bi delali tisto kar sicer počnete v prostem času. Do tega lahko pridete na dva načina. Prvi način je, da bodisi najdete delodajalca, ki išče tak profil, ki je podoben vašim željam, ali pa da svoje znanje ponudite in prepričate delodajalca, da potrebuje ravno vas. Veliko vlogo pri iskanju zaposlitve imajo tudi priporočila drugih, ki vas poznajo bolje kot tisti, ki išče nekoga za konkretno delovno mesto. Če boste na svojem področju strokovnjak in bodo za to vedeli tudi drugi, potem lahko računate tudi na to, da vas bodo povabili k sodelovanju.

Pri iskanju dela oziroma delodajalca se ne omejujte le na pisanje prošenj. Opogumite se in pokličite tiste, kamor bi radi prišli vsaj na razgovor. Imejte odprte oči in bodite pozorni na oglase v medijih. Pri isknaju dela in ponujanju svojega znanja pokažite tudi svoje reference in dosežke. Slika pove več kot tisoč besed.

Drugi način za delo na želenem področju je, da ste sam svoj delodajalec. Sami ustvarite svojo službo in delajte to kar znate in to kar vas veseli. Podjetništvo je najboljši način, da uresničite svoje sanje in dosežete največ, kar se pri delu da doseči. Seveda je pogoj za to, da boste pri vašem konjičku uspeli najti komercialni interes. Zadostuje ena majhna tržna niša kjer boste bodisi prvi ali pa najboljši in uspeli boste prodati svoje znanje.

Minili so časi, ko je vsak po končani izobrazbi takoj dobil službo. Zavedati se morate, da služba pogosto ni pravica ampak privilegij. Ne čakajte na druge, da vam najdejo delo, zmigajte se in sami poskusite najti način kako iz vašega hobija ustvariti donosen posel. Poleg izobrazbe, znanja in izkušenj potrebujete tudi pravilen pristop. Čakanje le redko obrodi sadove. Bodite aktivni in sami naredite nekaj zase. Kdor Išče, ta najde!