Izobrazba

Prvi korak do dobre službe

Izobrazba ni celoten opis vašega znanja, ampak je le prvi korak, osnova na kateri boste gradili. Vedeti morate, da je učenje vseživljenski proces. Minili so časi, ko se je s prvo zaposlitvijo učenje končalo. To, da ne boste več hodili v šolo še ne pomeni, da se ne boste več učili. Vseeno pa je izobrazba tisti prvi podatek, ki o vas nekaj pove.

Ne glede na vašo izobrazbo lahko računate na primerno zaposlitev, če le imate poleg izobrazbe tudi druga znanja in izkušnje. Načeloma je bistveno lažje iskati zaposlitev, če imate visoko izobrazbo, vendar pa vas zaradi izobrazbe (skoraj) nihče ne bo zaposlil. Vsak delodajalec išče nekoga, ki bo s svojim znanjem in izkušnjami kakovostno opravljal zahtevane naloge. Zato morate izobrazbo razumeti le kot podatek, ki bo na delodajalca naredil prvi vtis.

Da izobrazba ni ključ do sanjske službe lahko ugotovimo že z analizo izobrazbe iskalcev prve zaposlitve. Tako lahko najdemo doktorje znanosti, ki nikakor ne uspejo prepričati nobenega delodajalca. Po drugi strani pa imamo tudi ljudi s srednješolsko izobrazbo, ki so v življenju uspeli. Ugotovimo lahko, da je izobrazba pomemben, vendar ne ključen element pri iskanju primerne službe.

Seveda pa je treba vedeti, da naš odnos do izobrazbe pove marsikaj o nas. Nedokončan študij je običajno znak, da nismo vztrajni, da prehitro obupamo oziroma, da nismo kos težjim nalogam. Zaradi tega ni pomembna samo najvišja dosežena izobrazba, ampak tudi dokončanje začetega. Tako velja razmisliti, ali je smiselno vložiti še nekaj truda in časa za dokončanje študija. S tem boste dokončali začeto, stopili eno stopnico višje in pridobili dodatne možnosti za večje zanimanje potencialnega delodajalca.