Iskanje Dela

Če je vaša želja najti dobrega delodajalca, ki ima prosto delovno mesto za delo, ki vas zanima, potem bo treba nekaj truda vložiti v iskanje. Glede na to, da berete to spletno stran, ste na dobri poti. Torej, imate računalnik, dostop do interneta in ste nekako prišli do tega spletnega mesta. Tu vam ponujamo nekaj namigov in praktičnih nasvetov, kako na spletu učinkovito poiskati objave prostih delovnih mest.

Iskanje s Spletnim Iskalnikom

Vse več je delodajalcev, ki delavce iščejo prek spleta. S tem praktično celemu svetu objavijo svoje potrebe. Spletne strani z objavami postih delovnih mest poiščemo s spletnim iskalnikom. V polje za iskanje vpišemo ključne besede (na primer: prosto delovno mesto vzgojitelj) in preverimo najdene spletne strani. Iskalnik nam spletne strani razvrsti po pomembnosti glede na iskane besede.

 

 

Smiselno je preveriti vsaj zadetke na prvih dveh straneh rezultatov. Glede na (ne)uspešnost prikazanih strani poskušamo izpopolniti iskalne besede, da pridemo do čim bolj relevantnih zadetkov (na primer: prosto delovno mesto vzgojitelj kranj). Z uporabo ustreznih ključnih besed lahko iščemo samo delovna mesta za nedoločen čas, samo v določenem kraju ali regiji, po poklicih, področjih,...

Samodejno Obveščanje

Bistvo uspešnega iskanja je v prilagajanju iskalnih kriterijev.Seveda je tako iskanje lahko zamudno opravilo. Poleg tega je takih iskalcev zaposlitve veliko in naš cilj mora biti čimprej odkriti povpraševanje po prostem delovnem mestu in se prijaviti na razpis oziroma kontaktirati delodajalca.

Na srečo pa lahko to opravilo avtomatiziramo. Obstaja več spletnih storitev, ki nas obvestijo, ko se na spletu pojavi stran, ki ustreza danim kriterijem. Ena izmed takih storitev je Google Alerts. Potrebujemo Google račun (če ga še nimamo ga lahko ustvarimo brezplačno). Na strani Google Alerts vnesemo ključne besede, ki naj se nahajajo na straneh o katerih želimo biti obveščeni in druge pogoje iskanja. Za vrsto iskanja izberemo Vse (Everything), za Jezik izberemo Slovenski (Slovenian), za regijo izberemo Slovenija (Slovenia), za pogostnost obveščanja izberemo Ko se zgodi (As it happens), izberemo koliko rezultatov želimo (vse ali samo najboljše) in email naslov kamor želimo prejemati obvestila.

Ko bo iskalnik zaznal nove strani, ki ustrezajo iskalnim pogojem, nas bo o tem obvesti na elektronski naslov, ki smo ga navedli. Seveda, če ne bomo preverjali poštnega nabiralnika, tudi ne bomo izvedeli za nove spletne strani in nove objave prostih delovnih mest. Če uporabljamo Gmail, potem tudi za to obstaja rešitev. In sicer, funkcija Desktop notifications, ki nas z majhnim oknom obvesti, ko prispe novo sporočilo.

Na tak način bomo hitro obveščeni o vseh novih povpraševanjih. Seveda lahko ustvarimo več zahtevkov za obveščanje in spremljamo več različnih povpraševanj hkrati. Iskanje prek spleta je zagotovo pomemben način iskanja in obsežen vir informacij o novih delovnih mestih, pri nekaterih delodajalcih pa tudi edini način iskanja novih kadrov.